ArrowArrow
Slider

所在地: 香川県丸亀市
主要用途: 診療所
工事種別: 新築
延床面積: 266.24㎡
階数: 地上1階
構造: 鉄骨造
竣工年: 2008

 

Location: Marugame-shi, Kagawa prefecture
Principal use: clinic
Construction type: newly-built
Total floor area: 266.24㎡
Number of stories: 1 story
Structure: steel flame
Year: 2008

 

 

長く外科医院を続けていた診療所が、内科医院へとバトンタッチをするための診療所である。

患者との距離が近い診療スタイルを継続したい意向から、コンビニエンスストアのようで、プライバシーも確保できるクリニックにしたいという要望であった。コンビニエンスストアのような四角いガラスの箱を用意し、その中に外科医院と内科医院の機能を入れ込む。そして、各科のゾーニングを交差させて、共用できる部分を削ぎ取る形で配置することで、各科の特徴を生かしつつ、少人数の看護体制で運営できるダイアグラムを提案した。

ガラスの箱に十字の屋根がかかり、その屋根の下で診療行為が行われる。余ったスペースは緩やかにプライバシーを確保しつつ、光と風を室内に取り込むための庭となっている。

 

The client’s father (a surgeon) managed a clinic for a long time. On this time, the client practices as internal medicine.

The demand of the client is to make a clinic like a convenience store and to be secured for patient’s privacy. The reason of that is the style of treatment which is closing the distance between the patient and the doctor. The box of the square glass was made from the image of a convenience store where the surgeon department and the physician department were packed. The zone of each department is intersected and shaves off the common part.  It makes the best use of the feature of each department. This diagram suggests the system of nursing by the few people.

A cross roof hangs to the box of the glass, and patients are treated under the roof. Remaining space is a garden to take light and wind indoors gradually securing privacy.